Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring.
X
Ga terug
Waarom lid worden van deze vereniging?

Leden vertellen

Meespelen bij de Bouw- en Infraharmonie is leuk en ontspannend. Samen met muzikanten, die voor een groot deel uit de branche afkomstig zijn, met je hobby bezig zijn en samen muziek maken. Bekijk hieronder het voorproefje, en lees de ervaringen van enkele leden.

01 07 2018 Concert Voorst 135
Musici in hart en nieren

Onze leden vertellen

De leden van ons orkest hebben naast hun werk muziek als grote passie. We ontmoeten elkaar in Harderwijk bij de maandelijkse repetitie, daarnaast geeft de Bouw- en Infraharmonie gemiddeld 4 à 5 concerten per jaar. De concertlocaties zijn afwisselend en verspreid over heel Nederland. De thuisstudie is daarmee belangrijk om op een hoog niveau te kunnen blijven musiceren. De gedrevenheid van elk individueel lid is typerend voor deze vereniging en maakt het lidmaatschap aantrekkelijk.

Bert Gelderblom

Met wie hebben we het genoegen?

Bert Gelderblom, woonachtig in Boskoop en getrouwd met Ada. Vanaf mijn 10de jaar ben ik al met muziek bezig. Eerst blokfluit en vanaf mijn 12e klarinet.

Heb je een binding met de bouw- en infrasector ?

Ik heb een indirecte binding. Gewerkt bij een uitgeverij die het blad Cobouw uitgaf en diverse machinebladen o.a. Grondverzet en bouwtransport. Mijn werk was relatiebeheerder.

Binding met de vereniging : hoe wist je van het bestaan, waarom ben je lid, wat is er leuk aan?

Een kennis van mij speelde bij de toenmalige Wegenbouwkapel, de voorloper van de huidige Bouw en Infra Harmonie. Men zocht nog wat klarinettisten en ik zocht, naast mijn toenmalige vereniging, wat meer uitdaging. Na een proefrepetitie werd ik op 1 mei 1984 direct lid. Ik moest ook nog voorspelen maar dat is tot op heden niet gebeurd. Kennelijk deed ik het goed genoeg en vond men het niet nodig. Het leuke van het orkest is dat de leden uit alle delen van het land komen. Gratis lidmaatschap en tegemoetkoming in reiskosten. Dat kon dankzij de sponsoring.

Met het orkest waren de buitenlandse reizen mooi en leuk om te doen. De kwaliteit van het orkest steeg omdat we elke dag konden repeteren. Mooie concerten in Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Engeland, Frankrijk en laatstelijk Duitsland Berlijn. Ook in ons land heb ik vele concerten mee mogen maken. Niet te vergeten de Elpee’s en CD’s opnamen. Dat waren intense klussen.

Muzikaal verleden en toekomst

Naast het meespelen bij de Bouw en Infra Harmonie ben ik actief geweest bij diverse orkesten, heb ik aan musicals meegewerkt, lessen AMV verzorgd en klarinetlessen gegeven. Ook schoolbezoeken om kinderen te interesseren om muziek te maken.

De toekomst is na 40 jaar Bouw en Infra, vh Wegenbouwkapel, wel kleiner geworden maar ik hoop zolang mogelijk nog actief te blijven in de muziek.

IMG 20240112 WA0001
057 DSC04191 Timo

Timo Douma

Met wie hebben we het genoegen ?

Timo Douma, hoornist (1996)

Heb je een binding met de bouw- en infrasector?

Jazeker. In Augustus 2023 heb ik mijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft afgerond. Sindsdien werk ik als constructeur aan toffe bouwprojecten in de infrasector.

Muzikaal verleden en toekomst

Na het volgen van mijn eerst hoornlessen in 2005 ben ik al vrij snel mee gaan spelen in het Jeugdorkest van de Stedelijke Harmonie Harderwijk. Na een paar jaar ben ik verder doorgestroomd naar het concertorkest bij de Stedelijke waar ik ook heel wat jaren heb gespeeld. Tussendoor nog in meerdere andere (project)orkesten gespeeld waaronder het Zomerorkest (2 jaar), verschillende blazersensembles en omliggende buurtverenigingen. Daarnaast wordt ik regelmatig benaderd om mee te spelen in symfonieorkesten. In het verleden heb ik vooral in studentenorkesten meegespeeld, tegenwoordig zijn dit symfonieorkesten in de regio. Het spelen in een symfonieorkest is heel wat anders dan in een harmonieorkest maar ook dit vindt ik ontzettend leuk om te doen!

Binding met de vereniging : hoe wist je van het bestaan, waarom ben je lid, wat is er leuk aan ?

In 2021 heb ik voor het eerst meegespeeld met de Bouw- en Infra Harmonie. Het meespelen tijdens de eerste repetitie is al zo goed bevallen dat ik na afloop meteen lid ben geworden. De Bouw- en Infraharmonie is orkest waar ik lekker muziek kan maken en mijn muzikale (samen)spel verder kan ontwikkelen. Ik hoop nog veel mooie concert met dit orkest te kunnen blazen!

Bes-bassist

Piet van Donge

Piet van Donge (1954), sinds 1988 woonachtig in Gorinchem, speelt inmiddels al vele jaren bastuba (Besbas) bij de Bouw- en Infra Harmonie Nederland.

Afkomstig uit het pittoreske Zeeuwse Ringdorp Dreischor op Schouwen-Duiveland waar al op heel jonge leeftijd mijn interesse in de muziekwereld begon. Via mijn opa, jarenlang klarinettist in de plaatselijke harmonie aldaar, leerde ik al vroeg noten lezen en zodra ik 6 jaar was mocht ik dan eindelijk naar de muziekschool in Zierikzee voor AVMO (tegenwoordig AMV). Naast het bespelen van allerlei slagwerkinstrumenten volgde ik daar ook nog zo’n 4,5 jaar pianolessen. Toen opa om gezondheidsredenen helaas moest stoppen met actief musiceren heb ik zijn klarinet gekregen en ben al vrij snel daarna in de plaatselijke harmonie “Crescendo” op dat instrument gaan meespelen. Uiteindelijk heb ik dat nog ruim 9 jaar gedaan, totdat besloten werd (met het 75-jarig bestaan van de vereniging) onze harmonie omwille van het aantal actieve leden om te vormen tot een fanfare waardoor de zogenaamde “houtinstrumenten” in het orkest zoals klarinetten kwamen te vervallen. In overleg met de toenmalige dirigent, die was aangesteld om de omvorming van het orkest op een zo verantwoord mogelijke wijze te laten verlopen, ben ik toen bastuba gaan spelen, toen voor velen in eerste instantie een verrassende keuze, maar waar ik tot op de dag van vandaag nóóit spijt heb gehad.

Vanaf 1975 speelde ik vervolgens jarenlang met heel veel plezier bastuba in onze vereniging in Dreischor, maar daarnaast ook bijna 9 jaar in de Brassband Apollo in Domburg, deed mee aan solistenconcoursen en viel ook met regelmaat in bij andere verenigingen.

Vanwege mijn werk bij de Rabobank (méér dan 40 jaar) ben ik eind 1987 aangesteld als kantoorbeheerder in Arkel, een bijkantoor van de bank in Gorinchem. Via de toenmalige voorzitter van de muziekvereniging KNA in Arkel, destijds ook voorzitter van de landelijke KNF, dhr Bakker, werd ik meteen in mijn eerste (!) week dat ik daar werkte al benaderd om lid te worden. Via een in Arkel wonend bestuurslid van de bank en de penningmeester van de plaatselijke Winkeliersvereniging was de “tamtam” in het dorp namelijk al snel rond gegaan dat ik muzikant was….

Een maand na m’n verhuizing vanuit Dreischor naar Gorinchem ben ik vanaf april 1988 actief gaan meespelen in KNA waar de dirigent van de Bouw- en Infra Harmonie Dick Teunissen, toen nog Wegenbouwkapel Nederland geheten, ook de muzikaal leider was.

Hierdoor kwam het in de eerste jaren, al vanaf ongeveer 1990, met regelmaat voor dat ik als zo’n beetje vaste “stand-in”, wanneer één van de leden-bassisten door ziekte of andere redenen niet aanwezig kon zijn bijvoorbeeld bij een concert, cd-opname of andere optredens, door Dick werd gevraagd om in te vallen, iets wat ik altijd met heel veel plezier deed. Echter helemaal volledig lid worden wilde ik toen nog niet omdat ik mezelf niet teveel wilde binden met het oog op mijn gezin en werk.

Toen echter in 2007 een (2e) concertreis naar Engeland op de planning stond en ik gevraagd werd om ook daar naar toe mee te gaan heb ik in overleg met m’n echtgenote en de dirigent besloten vast lid te worden van dit mooie orkest.

Na deze prachtige concertreis naar Engeland, omgeving Gloucester in de Cotswolds, volgden in de loop der jaren nog vele mooie concerten en diverse muzikale uitstapjes binnen Nederland en nog twee geweldige, en goed-georganiseerde buitenlandse concertreizen naar Frankrijk en Duitsland.

Tot op heden heb ik van mijn besluit om lid te worden nooit één moment spijt gehad en speel ik inmiddels al jarenlang met heel veel plezier mee in de Bouw- en Infra Harmonie Nederland en hoop dat nog lang te kunnen en mogen doen want muziek is mijn lust en mijn leven.

240518 piet FB IMG 1684439335559
Jan T
Euphonium speler

Jan Teunissen

Met wie hebben we het genoegen ?

Jan Teunissen (1953), woonachtig in Renkum, woont samen met Samantha Pol die ook speelt bij Bouw & Infra Harmonie Nederland.

Heb je een binding met de bouw- en infrasector ?

Nee, ik heb geen binding met de bouw & infrasector. Ik ben met pensioen maar werk nog wel 2 a 3 dagen voor de Reclassering Nederland in Utrecht en Arnhem als werkmeester en begeleid daar taakgestraften.

Binding met de vereniging : hoe wist je van het bestaan, waarom ben je lid, wat is er leuk aan ?

Dat ik lid ben geworden kwam doordat 2 broers, Dick (de dirigent) is en Bart (trompettist) bij dit orkest zaten. Ook mijn schoonzussen Regina (trompettist) en Karin (klarinettist) spelen erbij.
Het repertoire spreekt me enorm aan, het is zeer gevarieerd en uitdagend. Ook het samen zijn met leden die uit alle windstreken van Nederland komen spreekt mij aan. Het soleren met dit orkest vind ik heerlijk, de vrijheid die je hebt om een solo stuk te kunnen maken spreekt mij erg aan. 1 x per maand repeteren is een heerlijke ontspanning en om samen te zijn.

Muzikaal verleden en toekomst

Ik ben op mijn 14e jaar begonnen bij de Edese Harmonie daar speelde mijn vader, 2 broers, 2 ooms, neven en nichten. Ben daar als trompettist begonnen en zat binnen een half jaar tussen het orkest. Ook hadden we bij de Edese Harmonie een boerenkapel dat later een Egerlanderkapel werd en zo de Bohmische en Marische muziek leerde spelen.
Daarnaast speel ik regelmatig bij andere orkesten als invaller.

Na zo’n 20 jaar trompet gespeelt te hebben ben ik overstapt op Euphonium nadat mijn vader stopte met muziek maken. Ik heb daar geen minuut spijt van gehad vanwege de brede kanten van de partijen die uiteen lopen van na pikken, melodie, tegenmelodie en solo’s. Ik heb velen jaren meegedaan aan solisten concoursen en top solistenconcoursen behaalde daar vele 1ste prijzen.
Ik hoop dat ik nog vele jaren in gezondheid kan blijven spelen bij dit orkest en bij Harmonie Caecilia Veenendaal.

Cookie instellingen

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Op de cookiepagina kun je altijd je instellingen weer wijzigen. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Accepteren Weigeren